Wat is bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is ongeveer 30 jaar geleden ontstaan uit de zwangerschapsgymnastiek. Vele fysiotherapeuten geven zwangerschapscursussen en met name na de bevallingen zagen zij vele problemen met de bekkenbodem zoals bv. urineverlies en pijnklachten. In 2005 werd bekkenfysiotherapie een officiële specialisatie binnen de fysiotherapie, toen fysiotherapeuten zich gingen toeleggen op de behandeling van incontinentie klachten, de zogenaamde bekkenbodentherapie. Hieruit heeft zich bekkenfysiotherapie ontwikkeld. Na de vierjarige fysiotherapie opleiding heeft een geregistreerde bekkenfysiotherapeut een 3 jarige master opleiding gevolgd.

Naast incontinentieklachten behandelt de bekkenfysiotherapeut tegenwoordig een groot scala aan klachten, welke aan de bekkenbodemspieren gerelateerd zijn.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een verzameling van kleine spiertjes die vastzitten aan de bekkenbotten, heiligbeen, schaambeen en staartbeentjes. De bekkenbodem ondersteunt en draagt de organen in de onderbuik.

Bij vrouwen zitten in de bekkenbodem drie openingen: de plasbuis, de schede en de anus. Bij mannen alleen de anus en de plasbuis. Het is dus een gebied waar essentiële functies plaats vinden. Als hier dus iets mis gaat kan dat van invloed zijn op alle uitgangen. Het bekkenbodemgebied is dus een complex gebied waar vele hulpverleners (gynaecoloog, uroloog, chirurg, internist, seksuoloog en bekkenfysiotherapeut) zich mee bemoeien. Niet zo gek dat daarin van alles mis kan gaan. Niets om je voor te schamen. Vaak hebben mensen al een heel medisch circuit achter de rug als ze hier komen.

De bekkenfysiotherapeut kijkt in eerste instantie naar de conditie van de bekkenbodem. Bij een zwakke bekkenbodem kunnen de spieren niet goed aanspannen. Dit kan het gevolg zijn van een bevalling, trauma (ongeluk), een operatie, overbelasting en door het ouder worden. Bij een te gespannen bekkenbodem zijn de bekkenbodemspieren, meestal in combinatie met andere spieren, zoals de buikspieren, de bil-en bovenbeenspieren, te zeer gespannen. Dit zien we vaak bij stress, angst, pijn, verkeerde houding, na een ongeval, na een operatie of tengevolge van leefstijl (platte buik willen hebben, verkeerde toiletgewoontes).

Contact

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt