Gynaecologische problemen

Veelvoorkomende problemen:

  • Verzakkingsklachten van de blaas, baarmoeder of darmen
  • Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik, bekkenbodem en/of lage rug
  • Voor en na operaties in de onderbuik (gynaecologische, urologische, colorectale operaties)
  • Pijn aan de vulva
  • Vaginale schimmelinfectie
  • Huidproblemen van de vulva, zoals lichen sclerosus
  • Pijnklachten tijdens het vrijen
  • Buikpijnklachten

Een veelvoorkomend gynaecologisch probleem is een verzakking. Een verzakking kan ontstaan als de banden en spieren in en rond het bekken niet sterk genoeg  zijn. Door deze verzwakking kunnen de bekkenorganen, blaas, baarmoeder of darmen, in meer of mindere mate naar beneden zakken of naar buiten komen. Er kan één orgaan verzakt zijn, maar het komt ook voor dat meer organen tegelijk verzakt zijn. Een verzakking heeft vaak verschillende oorzaken zoals:  zwangerschappen, bevallingen, de overgang, overgewicht, veel hoesten, zwaar lichamelijk werk, veelvuldig persen, erfelijke aanleg en operaties in de onderbuik. Het gaat mis als de druk van boven te groot wordt of de steun van onderen onvoldoende is. De druk van boven noemen we buikdruk. De bekkenbodemspieren zorgen voor de steun van onderen.

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren opvangen van buikdruk en het trainen van de bekkenbodemspieren. U kunt bij verzakkingsklachten zowel te slappe als te gespannen bekkenbodemspieren hebben. Vaak is bekkenfysiotherapie en/of een ring (pessarium) een effectieve therapie. In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen een operatie voor een verzakking. Ook voor en na een operatie kan bekkenfysiotherapie zinvol zijn om het resultaat van de operatie te verbeteren. De huisarts, de bekkenfysiotherapeut en gynaecoloog werken nauw samen en helpen u de beste behandelkeuze te maken.

Pijn aan de of huidproblemen van de vulva, bijvoorbeeld lichen sclerosus, zijn andere veel voorkomende gynaecologische problemen. Wanneer deze klachten langere tijd aanwezig zijn, kan dit het functioneren van de bekkenbodem beïnvloeden. Pijnklachten tijdens het vrijen hangen vaak samen met bovengenoemde klachten. Ook vage buikpijnklachten kunnen hiermee in verband staan. Het niet goed functioneren van de bekkenbodem en buikpijnklachten kan behandeld worden door de bekkenfysiotherapeut. Voor deze klachten wordt vaak samengewerkt met de vulvapoli (combinatie van gynaecologen en dermatologen).

Contact

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt