Pijnklachten

Veelvoorkomende klachten

  • pijn bij bewegen, plassen, ontlasten of vrijen
  • pijn in het bekken(bodem)gebied (vaginale of scrotumpijn)
  • klachten in bil, buik, liezen, SI-gewrichten, stuit, schaambeen, heup of lage rugklachten of een combinatie

Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn komt veel voor, zowel bij vrouwen als ook bij mannen. Heeft u pijn bij bewegen, plassen, ontlasten en/of vrijen in het bekken(bodem)gebied? Of heeft u bijvoorbeeld last van buik-, lies-, stuit-, schaambeen-, heup- of rugklachten. Denkt u aan bekkeninstabiliteit? Deze klachten kunnen erg hinderlijk zijn. Vrouwen hebben een hogere kans op deze klachten rondom  de zwangerschap, bevalling en de overgang.

Hoe ontstaat bekkenpijn? 

Bekkenpijn kan afkomstig zijn vanuit gewrichten, spieren, zenuwen of banden in het bekkengebied. Het bekken bestaat uit twee helften (iliae) en het heiligbeen (sacrum), met daartussen de bekkengewrichten. Door de bekkenbanden, ook wel ligamenten genaamd, ontstaat een krachtige samensluiting van het bekken. Ondersteund vanuit de aanhechtende bil-, rug-, lies- en bekkenbodemspieren vormt het geheel de bekkenring (pelvis). De functie van de bekkenring is voornamelijk het dragen van onze romp en het overdragen van krachten van het boven- naar het onderlichaam en vise-versa.

Wanneer is er sprake van acute of chronische bekkenpijn?

Wanneer de bekkenring uit balans raakt, bijvoorbeeld door een val, misstap, trauma, operatie, of overbelasting, kunnen bekkenklachten ontstaan. Dan spreken we over acute bekkenpijn. Dit kan ook voorkomen tijdens een zwangerschap. Als klachten langer aanwezig zijn, kunnen ze ook complexer worden. Dit maakt het moeilijker om de oorzaak te achterhalen. We spreken dan van chronische bekkenpijn of het chronisch bekkenpijnsyndroom. Daarnaast kunnen andere ziektebeelden bekkenklachten veroorzaken. De bekkenfysiotherapeut zal hier altijd eerst naar kijken.

Onderzoek en behandeling

Mocht u zich herkennen in deze klachten, neem dan contact op met B-Fysic en maak een afspraak bij een bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt. Dit kan met én zonder verwijzing van de huisarts of specialist.

Na deskundig uitvragen en een gericht beweegonderzoek wordt, indien nodig in samenwerking met een manueel therapeut, sportfysiotherapeut en eventueel een ergotherapeut, een behandelplan* opgesteld.

*Binnen de behandelplannen kan ook van de volgende methoden gebruikt gemaakt: methode Cecile Röst, Explain Pain, ACT, triggerpointbehandeling, NIMOC methode (Non Invasive Mobilization Os Coggygeus). 

Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en de best mogelijk zorg te bieden werkt B-Fysic nauw samen met verschillende specialisten zoals: verloskundigen, gynaecologen, urologen, MDL-artsen en pijnspecialisten.

Veel voorkomende klachten

  • pijn bij bewegen, plassen, ontlasten of vrijen
  • pijn in het bekken(bodem)gebied (vaginale of scrotumpijn)
  • klachten in bil, buik, liezen, SI-gewrichten, stuit, schaambeen, heup of lage rugklachten of een combinatie

Naast incontinentieklachten behandelt de bekkenfysiotherapeut tegenwoordig een groot scala aan klachten, welke aan de bekkenbodemspieren gerelateerd zijn.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een verzameling van kleine spiertjes die vastzitten aan de bekkenbotten, heiligbeen, schaambeen en staartbeentjes. De bekkenbodem ondersteunt en draagt de organen in de onderbuik.

Bij vrouwen zitten in de bekkenbodem drie openingen: de plasbuis, de schede en de anus. Bij mannen alleen de anus en de plasbuis. Het is dus een gebied waar essentiële functies plaats vinden. Als hier dus iets mis gaat kan dat van invloed zijn op alle uitgangen. Het bekkenbodemgebied is dus een complex gebied waar vele hulpverleners (gynaecoloog, uroloog, chirurg, internist, seksuoloog en bekkenfysiotherapeut) zich mee bemoeien. Niet zo gek dat daarin van alles mis kan gaan. Niets om je voor te schamen. Vaak hebben mensen al een heel medisch circuit achter de rug als ze hier komen.

De bekkenfysiotherapeut kijkt in eerste instantie naar de conditie van de bekkenbodem. Bij een zwakke bekkenbodem kunnen de spieren niet goed aanspannen. Dit kan het gevolg zijn van een bevalling, trauma (ongeluk), een operatie, overbelasting en door het ouder worden. Bij een te gespannen bekkenbodem zijn de bekkenbodemspieren, meestal in combinatie met andere spieren, zoals de buikspieren, de bil-en bovenbeenspieren, te zeer gespannen. Dit zien we vaak bij stress, angst, pijn, verkeerde houding, na een ongeval, na een operatie of tengevolge van leefstijl (platte buik willen hebben, verkeerde toiletgewoontes).

Contact

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt