• Expertisecentrum
  • Persoonlijke aandacht
  • Bij u in de buurt

Onderzoeksmethodes

Voordat er gestart kan worden met bekkenfysiotherapie behandeling zal er een vraaggesprek plaatsvinden in combinatie met onderzoek. Tijdens het vraaggesprek brengt de bekkenfysiotherapeut uw klachten in kaart zodat er gericht onderzoek gedaan kan worden. Vervolgens vindt dit onderzoek plaats. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Deze worden op deze pagina uitgelicht. 

Uitwendig onderzoek

 

Met het ondergoed aan probeert de bekkenfysiotherapeut inzicht te krijgen in de spanning en reactie van de bekkenbodem. De activiteit van de bekkenbodem wordt beoordeeld door middel van kijken en/of uitwendig voelen bij verschillende opdrachten zoals aanspannen, ontspannen, hoesten en persen.

Inwendig onderzoek


Het inwendig onderzoek is een onderzoek dat wordt ingezet bij o.a. plasproblemen, gynaecologische klachten of ontlastingsproblemen. Uiteraard gebeurt dit onderzoek alleen met expliciete toestemming van u en zal alleen plaatsvinden wanneer dit uiterst noodzakelijk is voor het bepalen van uw klacht. Onze bekkenfysiotherapeuten zijn opgeleid in het afnemen van inwendige onderzoeken en zullen te allen tijde professioneel behandelen. 

Mocht u vragen hebben over een inwendig onderzoek kunt u deze bespreken met uw therapeut of neem contact met ons op. 

Flowmetrie


Flowmetrie is een plastest. Tijdens deze plastest zal u op een toilet met een speciale meter, een flowmeter, uw behoefte doen. De flowmeter zal uw urinestraal meten. Deze test zal een beeld geven van de hoeveelheid urine die u plast, de kracht van de straal en de tijdsduur. Flowmetrie kan bijvoorbeeld worden ingezet wanneer u last heeft van plasproblemen. Op basis van de testuitslagen kan de bekkenfysiotherapeut u van de juiste behandelmethode voorzien. 

Ook kan er na de flowmetrie een echografie van uw buik worden gemaakt om te kijken of de blaas daadwerkelijk leeg is. 

Echografie


Bij Echografie kan er doormiddel van geluidsgolven een lichaamsdeel in beeld gebracht worden.Een bekend voorbeeld hiervan is een echografie van een ongeboren baby. Maar de echografie kan ook ingezet worden om uw klachten beter te kunnen bepalen. U kunt hierbij denken aan een echografie van uw blaas, bij diastase; het niet aansluiten van de rechte buikspieren na een zwangerschap, of bij bekkenpijn. Het Bekkencentrum werkt samen met de echografiespecialisten van B-Fysic. Echografie is een veilige manier van onderzoek, en kan geen schade aanbrengen, ook niet tijdens een zwangerschap. 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom het Bekkencentrum

Daarom het Bekkencentrum

Specialistisch expertisecentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept in Nederland waar onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken met andere zorgverleners om u van de beste zorg te voorzien.

Persoonlijke aandacht

Bekken(bodem)klachten zijn vaak lastig en persoonlijk. Onze bekkenfysiotherapeuten doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag. 

Samenwerking met andere zorgverleners

Bij het Bekkencentrum werken we nauw samen met verschillende zorgverleners. Op deze manier bundelen we onze kennis en ervaring om u van kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen voorzien.