Zwangerschapsgerelateerde problemen

Veelvoorkomende klachten:

  • pijn rond lage rug, stuit of bekken (bv. bij lang staan, zitten, lopen, bukken, tillen, omdraaien in bed,   onverwachte bewegingen, op één been staan, opstaan uit bed of stoel)
  • ongewenst verlies van urine, windjes of ontlasting
  • vaak plassen
  • obstipatie
  • zwaar gevoel in de bekkenbodem (verzakkingsgevoel)
  • pijn litteken na de bevalling
  • klachten bij vrijen

Rondom de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Hierdoor kun je te maken krijgen met klachten rond het bekken- en bekkenbodemgebied zoals lage rug- en bekkenpijn, ongewenst verlies van urine, windjes of ontlasting, vaak moeten plassen, obstipatie, verzakkingsklachten en klachten bij vrijen.

Deze klachten kunnen je erg beperken in je dagelijkse leven.

Bekkenklachten kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan doordat je houding en manier van bewegen verandert. Dit komt door de groei van je baby en omdat je buik- en bekkenbodemspieren en de banden rond je bekkengewrichten weker worden.

Hierdoor wordt het moeilijker je buik- en bekkenbodemspieren goed aan te spannen en neemt de beweeglijkheid van je bekken toe. Deze veranderingen zijn nodig voor de bevalling, maar kunnen ook bekkenklachten veroorzaken. Bovendien komen je bekkenbodemspieren tijdens de persfase van je bevalling flink op rek te staan.

Een goed gebruik en een goede conditie van je bekkenbodem-, buik- en rugspieren tijdens en na je zwangerschap helpen je klachten te voorkomen en weer snel fit te worden.

Als je wat meer risico loopt op het krijgen van klachten rond het bekken- bekkenbodemgebied, dan is het verstandig extra alert te zijn op je bekkenbodem. Dit is bijvoorbeeld het geval als je al vóór je zwangerschap bekkenklachten had of als je een zware bevalling hebt gehad.

De bekkenfysiotherapeut helpt je deze klachten te voorkómen en te behandelen door bekkenbodemspiertraining, specifieke oefeningen voor je buik- en rugspieren en leefstijladviezen op maat, zowel tijdens als na de zwangerschap.

Onze bekkenfysiotherapeuten werken nauw samen onze manueel therapeuten, sportfysiotherapeuten en met de verloskundigen en gynaecologen in de regio.

Lees meer:

Preventie van bekkenbodemgerelateerde klachten na de bevalling

Folder Rondom Bevallen

Doe de test ‘bekkenklachten na de bevalling’

Bekkenbodem- en buikspieroefeningen na de zwangerschap

Contact

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder. Vul onderstaande gegevens in dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt