• Expertisecentrum
  • Persoonlijke aandacht
  • Bij u in de buurt

Behandelmethodes

Na het afronden van het onderzoek zal de bekkenfysiotherapeut een diagnose stellen en u informeren over de verschillende behandelmogelijkheden binnen de bekkenfysiotherapie.

 

De voorgestelde behandeling is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek en zal één of meerdere van de hieronder beschreven methodes bevatten. Het doel van elke behandelvorm is het leren aanspannen en/of ontspannen van de bekkenbodemspieren en het beheersen van coördinatie. De verschillende behandelmethodes binnen de bekkenfysiotherapie worden op deze pagina toegelicht. 

Voorlichting


U krijgt uitleg over de functie van de bekkenbodem in relatie tot uw klacht. Hierbij worden tips en adviezen gegeven o.a. met betrekking tot uw toiletgedrag, eet- en drinkgewoontes. Wij hebben verschillende informatieve brochures voor u opgesteld die u kunt nalezen. U vind een aantal van deze brochures op de pagina brochures en informatie. 

Massage


Massasge is een behandelmethode die toegepast kan worden bij o.a. verklevingen van littekens of specifieke pijnpunten in de bekkenbodemspier. De bekkenfysiotherapeut kan massage inzetten in het bekkenbodemgebied, de buikwand of de rug. 

Oefentherapie

 

Oefentherapie neemt een belangrijke plaats in binnen de bekkenfysiotherapie. Er wordt een persoonlijk oefenprogramma opgesteld waarbij de functie van de bekkenbodemspier wordt verbeterd middels ontspanningsoefeningen en bekkenbodemspier oefeningen.

Soms kan het zinvol zijn om exact te voelen wat er tijdens de oefening gebeurt, bijvoorbeeld bij twijfel over het op de juiste manier aanspannen of ontspannen van de bekkenbodem. De bekkenfysiotherapeut kan door inwendige controle de oefening beoordelen en/of ondersteunen.

Oefentherapie met behulp van Biofeedback

 

Met behulp van een probe die voorafgaand aan het oefenen, vaginaal of anaal wordt ingebracht, wordt de reactie van de bekkenbodem tijdens het uitvoeren van de oefeningen zichtbaar gemaakt op een scherm. Zo verkrijg je meer inzicht in wat je bekkenbodemspier doet en kan de oefening direct bijgestuurd worden indien nodig. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de MAPLe van Novuqare. Het oefenen met biofeedback is niet pijnlijk.

Oefentherapie met behulp van elektrostimulatie

 

Bij deze vorm van therapie wordt met behulp van een probe, vaginaal of anaal een bepaalde stroomtrilling gegeven die de bekkenbodemspieren laat aanspannen, ontspannen of de blaas tot rust brengt. Soms kan deze elektrostimulatie ook uitwendig plaatsvinden. Deze behandelmethode is niet pijnlijk. 

Pelotte training


Wanneer u als vrouw klachten ervaart tijdens het vrijen kan pelotte training ingezet worden. Met verschillende maten pelottes, in opbouw van klein naar groot, wordt geleerd om de bekkenbodem en vagina volledig te ontspannen tijdens het inbrengen van de pelotte.
U kunt een voorbeeld van een de pelottes zien op de bijgevoegde foto. 

Ballontraining

 

Er zijn twee soorten ballontrainingen, vaginaal en anaal. Vaginaal wordt vaak toegepast bij klachten tijdens gemeenschap en om de bekkenbodemspier te leren ontspannen. Anale ballontraining wordt ingezet om het aandranggevoel voor de ontlasting te verbeteren. Het ballonnetje wordt vaginaal of anaal ingebracht en middels een pompje wordt de ballon gevuld met lucht.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom het Bekkencentrum

Daarom het Bekkencentrum

Specialistisch expertisecentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept in Nederland waar onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken met andere zorgverleners om u van de beste zorg te voorzien.

Persoonlijke aandacht

Bekken(bodem)klachten zijn vaak lastig en persoonlijk. Onze bekkenfysiotherapeuten doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag. 

Samenwerking met andere zorgverleners

Bij het Bekkencentrum werken we nauw samen met verschillende zorgverleners. Op deze manier bundelen we onze kennis en ervaring om u van kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen voorzien.