• Expertisecentrum
  • Persoonlijke aandacht
  • Bij u in de buurt

Zwangerschapsklachten

Tijdens en na uw zwangerschap kunnen er verschilllende (pijn)klachten ontstaan rondom het bekkengebied of u kunt last krijgen van incontinentie of ontlastingsproblemen. De bekkenfysiotherapeut helpt u deze klachten te voorkomen en te behandelen. 

Zwangerschapsklachten

Rondom de zwangerschap verandert er veel in uw lichaam. Hierdoor kunt u te maken krijgen met zwangerschapsklachten rond het bekken- en bekkenbodemgebied zoals lage rug- en bekkenpijn, ongewenst verlies van urine, windjes of ontlasting, vaak moeten plassen, obstipatie, verzakkingsklachten en klachten bij vrijen. Deze zwangerschapsklachten kunnen u erg beperken in uw dagelijkse leven.

Afspraak maken

Veelvoorkomende zwangerschapsklachten

Veel voorkomende zwangerschapsklachten zijn:

  • Pijn rond lage rug, stuit of bekken (bv. bij lang staan, zitten, lopen, bukken, tillen, omdraaien in bed, onverwachte bewegingen, op één been staan, opstaan uit bed of stoel);
  • Ongewenst verlies van urine, windjes of ontlasting;
  • Vaak plassen;
  • Obstipatie;
  • Zwaar gevoel in de bekkenbodem (verzakkingsgevoel);
  • Pijnlijk litteken na de bevalling;
  • Klachten bij het vrijen.

Bekkenpijn of rugpijn zwangerschap

Bekkenklachten en/ of rugklachten kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan doordat uw houding en manier van bewegen verandert. Dit komt door de groei van de baby en omdat uw buik- en bekkenbodemspieren en de banden rond de bekkengewrichten weker worden. Hierdoor wordt het moeilijker de buik- en bekkenbodemspieren goed aan te spannen en neemt de beweeglijkheid van het bekken toe. Deze veranderingen zijn nodig voor de bevalling, maar kunnen ook bekkenklachten veroorzaken.

Urineverlies zwangerschap

Gedurende de zwangerschap worden de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas weker onder invloed van hormonen. Daarnaast drukken de groeiende baarmoeder en baby op de blaas. Hierdoor ervaren veel vrouwen urine- incontinentie klachten tijdens de zwangerschap, ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd. Bovendien komen de bekkenbodemspieren tijdens de persfase van de bevalling flink op rek te staan. Een goed gebruik en een goede conditie van de bekkenbodem-, buik- en rugspieren tijdens uw zwangerschap en na de bevalling helpen de zwangerschapsklachten te voorkomen en weer snel fit te worden.

Obstipatie zwangerschap

Onder invloed van hormonen kan de ontlasting tijdens de zwangerschap moeizamer verlopen. De darmen werken trager, hierdoor kan het zijn dat u minder vaak hoeft te ontlasten. Ook krijgen de darmen minder ruimte door het groeien van de baarmoeder, waardoor de darmen minder goed functioneren. Ontlasting blijft langer in de darm, waardoor vocht wordt ontrokken. Daarnaast neemt het lichaam tijdens de zwangerschap meer vocht op. Het resultaat hiervan is dat de ontlasting harder en droger kan worden. Vaak kost het ontlasten meer moeite een verloopt het niet soepel. Er is sprake van obstipatie als u minder dan drie keer per week kan ontlasten, of minder ontlasting hebt dan dat je gewend bent en hiervan klachten ervaart. Obstipatie kan buikpijn of een opgeblazen gevoel geven. Ook kunnen pijnklachten ontstaan door kleine scheurtjes bij de anus.

Wat doet de bekkenfysiotherapeut

Wanneer u meer risico loopt op het krijgen van zwangerschapsklachten rond het bekken- en/ of bekkenbodemgebied, dan is het verstandig extra alert te zijn op je bekkenbodem. Dit is bijvoorbeeld het geval als u al vóór de zwangerschap bekkenklachten had of als u eerder een zware bevalling hebt gehad.

De bekkenfysiotherapeut helpt u deze zwangerschapsklachten te voorkómen en te behandelen doormiddel van o.a. bekkenbodemspiertraining, specifieke oefeningen voor je buik- en rugspieren en leefstijladviezen op maat, zowel tijdens als na de zwangerschap.

Onze bekkenfysiotherapeuten werken nauw samen met de manueel therapeuten en sportfysiotherapeuten van B-Fysic en met de verloskundigen en gynaecologen in de regio.

ZwangerFit® en MamaFit

Wilt u graag tijdens of na uw zwanger fit worden en blijven? Dan kunnen de ZwangerFit® en MamaFit trainingen bij B-Fysic / het Bekkencentrum uitkomst bieden! De trainingen worden gegeven door een gecertificeerde ZwangerFit® coach. 

Lees meer over ZwangerFit® en MamaFit

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom het Bekkencentrum

Daarom het Bekkencentrum

Specialistisch expertisecentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept in Nederland waar onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken met andere zorgverleners om u van de beste zorg te voorzien.

Persoonlijke aandacht

Bekken(bodem)klachten zijn vaak lastig en persoonlijk. Onze bekkenfysiotherapeuten doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag. 

Samenwerking met andere zorgverleners

Bij het Bekkencentrum werken we nauw samen met verschillende zorgverleners. Op deze manier bundelen we onze kennis en ervaring om u van kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen voorzien.