Afspraak maken
U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.
De Bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in klachten rondom de bekken(bodem). Zowel vrouwen als mannen kunnen bekken(bodem) klachten ervaren. U kunt hierbij denken aan klachten zoals; incontinentie, pijn bij het vrijen, bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap, bekkenpijn, rugpijn of verzakkingsklachten.
Bekkenfysiotherapie is ongeveer 30 jaar geleden ontstaan uit de zwangerschapsgymnastiek. Vele fysiotherapeuten gaven zwangerschapscursussen tijdens en na de bevalling waarbij ze veel problemen zoals urineverlies en pijnklachten tegenkwamen. In 2005 werd bekkenfysiotherapie een officieel specialisme binnen de fysiotherapie. Fysiotherapeuten gingen zich toeleggen op de behandeling van incontinentie klachten, de zogenaamde bekkenbodemtherapie. Hieruit heeft zich bekkenfysiotherapie ontwikkeld. Na de vierjarige fysiotherapie opleiding heeft een geregistreerde bekkenfysiotherapeut een 3-jarige masteropleiding gevolgd.
Naast incontinentieklachten behandelt de bekkenfysiotherapeut een groot scala aan klachten, welke aan de bekkenbodemspieren gerelateerd zijn.
Voor klachten in het bekkenbodem gebied kunt u op eigen initiatief naar de bekkenfysiotherapie of u wordt verwezen door de huisarts of specialist. Er zal eerst een intake worden afgenomen om uw klachten goed in kaart te brengen. Daarna zal een onderzoek plaatsvinden om uw bekkenbodemspier te beoordelen. De bekkenfysiotherapeut kijkt in eerste instantie naar de conditie van de bekkenbodem. De conditie van de bekkenbodem kan te zwak, te gespannen of normaal zijn. Een te zwakke of gespannen bekkenbodem kan een gevolg zijn van bijv. een bevalling, trauma (ongeluk), overbelasting maar ook stress of verkeerde toiletgewoontes waardoor de bekkenbodemspier niet goed meer kan functioneren. Bij een te zwakke bekkenbodem kunnen de spieren niet goed aanspannen en bij een te gespannen bekkenbodem reageert de bekkenbodem niet goed.
Voordat er gestart kan worden met bekkenfysiotherapie behandeling zal er een vraaggesprek plaatsvinden in combinatie met onderzoek. Tijdens het vraaggesprek brengt de bekkenfysiotherapeut uw klachten in kaart zodat er gericht onderzoek gedaan kan worden. Vervolgens vindt dit onderzoek plaats. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk:
Lees meer hier meer over onze verschillende onderzoeksmethoden
Na het afronden van het onderzoek zal de bekkenfysiotherapeut een diagnose stellen en u informeren over de verschillende behandelmogelijkheden binnen de bekkenfysiotherapie.
De voorgestelde behandeling is afhankelijk van de resultaten van het onderzoek en zal één of meerdere van de hieronder beschreven onderdelen bevatten. Het doel van elke behandelvorm is het leren aanspannen en/of ontspannen van de bekkenbodemspieren en het beheersen van coördinatie. Dit zijn de verschillende behandelmethodes voor bekkenfysiotherapie:
Lees hier meer over onze behandelmethodes
Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Hierdoor kun je te maken krijgen met klachten rond het bekken- en bekkenbodemgebied zoals bekkenpijn en lage rugpijn maar ook klachten zoals vaak plassen, obstipatie, verzakkingsklachten en ongewenst verlies van urine, windjes of ontlasting. Deze klachten kunnen je ernstig beperken tijdens het dagelijkse leven.
De bekkenfysiotherapeut helpt je deze klachten mogelijk te voorkómen en te behandelen door leefstijladviezen en oefeningen voor je bekken, bekkenbodemspieren en rompspieren mee te geven. Binnen het Bekkencentrum werken onze bekkenfysiotherapeuten nauw samen met de manueel – en sportfysiotherapeuten van B-Fysic en met de verloskundigen en gynaecologen in de regio.
Lees hier verder over bekkenfysiotherapie tijdens de zwangerschap
Heeft uw kind last van poep- en/of plasproblemen? Dan kan de kinderbekkenfysiotherapeut uitkomst bieden. De kinderbekkenfysiotherapeut is een geregistreerde bekkenfysiotherapeut met een aanvullende opleiding om kinderen professioneel te kunnen helpen.
Vaak ligt een te grote spanning in het bekkenbodemgebied ten grondslag aan poep- en/of plasproblemen bij kinderen. De bekkenfysiotherapeut gaat spelenderwijs met uw kind aan de slag om door middel van oefeningen een betere ontspanning bij uw kind te verwezenlijken. Ook wordt idealiter een van de ouders/verzorgers van het kind betrokken in het behandeltraject zodat deze het kind kunnen ondersteunen in de thuissituatie.
Lees hier verder over kinderbekkenfysiotherapie
De vergoeding van bekkenfysiotherapie is afhankelijk van de behandelde klacht.
Bij urine-incontinentie heeft u met een verwijzing vanuit de specialist of huisarts, in sommige gevallen, recht op negen behandelingen vanuit de basisverzekering. Let op. Er zal wel eerst aanspraak gedaan worden op uw eigen risico.
Ook heeft u in sommige gevallen na afloop van een operatie recht op vergoeding van bekkenfysiotherapie vanuit de basisverzekering. Neem voor specifieke informatie contact op met uw zorgverzekeraar. De particuliere tarieven voor bekkenfysiotherapie vindt u op onze tariefpagina.
U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.
Het Bekkencentrum is een uniek concept in Nederland waar onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken met andere zorgverleners om u van de beste zorg te voorzien.
Bekken(bodem)klachten zijn vaak lastig en persoonlijk. Onze bekkenfysiotherapeuten doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag.
Bij het Bekkencentrum werken we nauw samen met verschillende zorgverleners. Op deze manier bundelen we onze kennis en ervaring om u van kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen voorzien.