• Expertisecentrum
 • Persoonlijke aandacht
 • Bij u in de buurt

Gynaecologische klachten

Heeft u last van gynaecologische klachten? Deze vaak zeer uiteenlopende klachten kunnen veel invloed hebben op uw dagelijkse leven. De bekkenfysiotherapeut helpt u de oorzaak van de klachten te achterhalen en gaat samen met u aan de slag om uw klachten te verminderen of verhelpen. 

Gynaecologische klachten

Gynaecologische klachten kunnen zeer uiteenlopend en vervelend zijn. De bekkenfysiotherapeut kan de oorzaak van uw klacht achterhalen en eventueel samen met een andere specialist een behandelplan opstellen om u van uw klachten af te helpen. Blijf niet met uw klachten rondlopen en maak een afspraak bij de bekkenfysiotherapeut.

Afspraak maken

Veelvoorkomende gynaecologische klachten

De meest voorkomende gynaecologische klachten zijn:   

 • Verzakkingsklachten van de blaas, baarmoeder of darmen;
 • Zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik, bekkenbodem en/of lage rug;
 • Voor en na operaties in de onderbuik (bij gynaecologische, urologische of colorectale operaties);
 • Pijn aan de vulva (dit is het uitwendige geslachtsorgaan van de vrouw);
 • Vaginale schimmelinfectie;
 • Huidproblemen van de vulva, zoals lichen sclerosus;
 • Pijnklachten tijdens het vrijen.

Wat is een verzakking?

Een veelvoorkomend gynaecologische klacht is een verzakking. Een verzakking kan ontstaan als de banden en spieren in en rond het bekken niet sterk genoeg zijn. Door deze verzwakking kunnen de bekkenorganen, blaas, baarmoeder of darmen, in meer of mindere mate, naar beneden zakken of naar buiten komen. Er kan één orgaan verzakt zijn, maar het komt ook voor dat meerdere organen tegelijk verzakt zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Verzakking blaas: Bij een blaasverzakking (voorwandverzakking) zakt de voorwand van de vagina naar beneden. De blaas rust voor een deel op deze voorwand, waardoor de blaas ook verzakt;
 • Verzakking baarmoeder: Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoeder in het bekken omlaag;
 • Verzakking darmen: Bij een darmverzakking (achterwandverzakking) zakt de achterwand van de vagina naar beneden. De endeldarm rust tegen een deel van deze achterwand, daarom is de endeldarm ook verzakt.

Een verzakking heeft vaak verschillende oorzaken zoals zwangerschappen, bevallingen, de overgang, overgewicht, veel hoesten, zwaar lichamelijk werk, veelvuldig persen, erfelijke aanleg en operaties in de onderbuik. Het gaat mis als de druk van boven te groot wordt of als de steun vanuit onderen onvoldoende is. De druk van boven noemen we buikdruk. De bekkenbodemspieren zorgen voor de steun van onderen.

Wat kan onze bekkenfysiotherapeut doen?

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij deze gynaecologische klachten door het leren opvangen van buikdruk en het trainen van de bekkenbodemspieren. U kunt bij verzakkingsklachten zowel te zwakke als te gespannen bekkenbodemspieren hebben. Vaak is bekkenfysiotherapie en/of een ring (pessarium) een effectieve therapie. In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen een operatie voor een verzakking. Ook voor en na een operatie kan bekkenfysiotherapie zinvol zijn om het resultaat van de operatie te verbeteren. De huisarts, de bekkenfysiotherapeut en gynaecoloog werken bij gynaecologische problemen nauw samen en helpen u de beste behandelkeuze te maken.

Problemen met de vulva

Pijn aan de vulva of huidproblemen van de vulva, bijvoorbeeld lichen sclerosus, zijn andere veel voorkomende gynaecologische problemen. Wanneer deze klachten langere tijd aanwezig zijn, kan dit het functioneren van de bekkenbodem beïnvloeden. Pijnklachten tijdens het vrijen hangen vaak samen met bovengenoemde gynaecologische problemen. Ook vage buikpijnklachten kunnen hiermee in verband staan. Het niet goed functioneren van de bekkenbodem en buikpijnklachten kan behandeld worden door de bekkenfysiotherapeut. Voor deze gynaecologische problemen wordt vaak samengewerkt met de vulvapoli (combinatie van gynaecologen en dermatologen).

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom het Bekkencentrum

Daarom het Bekkencentrum

Specialistisch expertisecentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept in Nederland waar onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken met andere zorgverleners om u van de beste zorg te voorzien.

Persoonlijke aandacht

Bekken(bodem)klachten zijn vaak lastig en persoonlijk. Onze bekkenfysiotherapeuten doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag. 

Samenwerking met andere zorgverleners

Bij het Bekkencentrum werken we nauw samen met verschillende zorgverleners. Op deze manier bundelen we onze kennis en ervaring om u van kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen voorzien.