• Expertisecentrum
  • Persoonlijke aandacht
  • Bij u in de buurt

Seksuele klachten

Seksuele klachten kunnen zowel bij mannen als vrouwen voorkomen en vaak veel schaamte met zich meebrengen. Wanneer u of uw partner seksuele klachten ervaart kan de bekkenfysiotherapeut hierbij helpen. De bekkenfysiotherapeut doet onderzoek naar de oorzaak van de klachten en zal samen met u en uw eventuele partner aan de slag gaan om uw klachten te verminderen of verhelpen. 

Seksuele problemen

Vrijen kan heel onplezierig zijn wanneer er bij één van de beide partners seksuele problemen of beperkingen optreden. Bij vrouwen kunnen dat bijvoorbeeld penetratieproblemen zijn. Soms treden er dan pijnklachten op of het kan zijn dat het totaal onmogelijk is (vaginisme). Ook na de zwangerschap worden er regelmatig seksuele problemen ervaren. Bij mannen kunnen de seksuele problemen erectiestoornissen of vroegtijdig klaarkomen zijn. Ook kunnen problemen aan de prostaat hen parten spelen.

Afspraak maken

Veel voorkomende seksuele problemen:

  • Pijnklachten tijdens het vrijen
  • Vaginisme; vrijen of inbrengen van vinger/tampon is niet mogelijk
  • Erectie en/of ejaculatieklachten

Pijnklachten tijdens het vrijen

Pijnklachten tijdens het vrijen kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Een verminderde zin in vrijen, verminderde vochtigheid, een (huid)aandoening, infectie, een te gespannen bekkenbodem of pijn na een operatie in het bekkengebied kunnen mogelijke oorzaken zijn.

Vaginisme

Bij vaginisme spannen de spieren rondom je vagina (de bekkenbodemspieren) zich aan tijdens vrijen, bij het inbrengen van een tampon en/of bij het inbrengen van een vinger. Het kan hierdoor voelen alsof je vagina op slot zit. De penetratie tijdens vrijen, een vinger/tampon inbrengen of gynaecologisch onderzoek kan hierdoor onmogelijk zijn.

Erectieproblemen

Er is sprake van een erectieprobleem (impotentie) als een man geen erectie krijgt of als er zeer snel weer verslapping optreedt. Het verkrijgen van een erectie is afhankelijk van een groot aantal psychische en lichamelijke factoren. Een lichamelijke factor voor het ontstaan van erectieproblemen zijn bijvoorbeeld bestralingen of vaatafwijkingen, neurologische aandoeningen, afwijkingen aan de penis of een overactieve bekkenbodem. Psychische problemen zoals bijvoorbeeld een depressie, angststoornissen, relatieproblemen, burn-out of traumatische gebeurtenissen kunnen ook een oorzaak zijn voor erectiestoornissen.

Ejaculatieproblemen

Bij mannen gaat en orgasme meestal gepaard met een zaadlozing (ejaculatie). Er wordt onderscheid gemaakt tussen het voortijdig ejaculeren of het uitblijven van een ejaculatie. Voortijdig ejaculeren wordt vaak veroorzaakt door angst of onzekerheid, daarnaast kan een snelle zaadlozing ook zijn aangeleerd door masturberen. Ejaculatie kan uitblijven door gebruik van bepaalde medicatie, na een prostaatoperatie, overmatig of onvoldoende seksuele prikkeling, ouderdom of opwindingsproblemen.

Beide seksen kunnen last hebben seksuele problemen. Gebrek aan kennis en vaardigheden, slechte ervaringen, angst, pijn, hormonale veranderingen, trauma’s, ziekte, medicijnen, operaties en leefstijl kunnen allemaal redenen zijn, waardoor het vrijen geen plezier kan geven. In veel gevallen zijn de bekkenbodemspieren ofwel te slap geworden ofwel veel te gespannen. Een groot deel van deze seksuele problemen kan door de bekkenfysiotherapeut behandeld worden.

Seksuele counseling

Seksuele counseling bestaat uit inzicht en kennisgeven over seksualiteit. Seks is (nog altijd) taboe en dit willen we op een fijne en open manier bespreekbaar maken. Indien nodig werken we samen met seksuologen en psychologen uit de regio. Er is een nauwe samenwerking met de poli Seksuologie van het Maxima Medisch Centrum.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom het Bekkencentrum

Daarom het Bekkencentrum

Specialistisch expertisecentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept in Nederland waar onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken met andere zorgverleners om u van de beste zorg te voorzien.

Persoonlijke aandacht

Bekken(bodem)klachten zijn vaak lastig en persoonlijk. Onze bekkenfysiotherapeuten doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag. 

Samenwerking met andere zorgverleners

Bij het Bekkencentrum werken we nauw samen met verschillende zorgverleners. Op deze manier bundelen we onze kennis en ervaring om u van kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen voorzien.