• Expertisecentrum
  • Persoonlijke aandacht
  • Bij u in de buurt

Bekkenpijn

Heeft u last van bekkenpijn? Bijvoorbeeld tijdens activiteiten waar u veel beweegt of tijdens een bezoek aan het toilet? Onze bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in bekkenpijn. Lees hieronder hoe u bekkenpijn herkent en waarmee wij u kunnen helpen.

Bekkenpijn


Bekkenpijn is een veelvoorkomend probleem, bij zowel mannen als vrouwen. Heeft u pijn bij bewegen, plassen, ontlasten en/of vrijen in het bekken(bodem)gebied? Of heeft u bijvoorbeeld last van buik-, lies-, stuit-, schaambeen-, heup- of rugklachten. Denkt u aan bekkeninstabiliteit? Deze klachten kunnen erg hinderlijk zijn. Vrouwen hebben een grotere kans op bekkenpijn tijdens de zwangerschap, na de bevalling en de overgang.

Afspraak maken

Hoe ontstaat Bekkenpijn? 

Bekkenpijn kan afkomstig zijn vanuit gewrichten, spieren, zenuwen of banden in het bekkengebied. Het bekken bestaat uit twee helften (iliae) en het heiligbeen (sacrum), met daartussen de bekkengewrichten. Door de bekkenbanden, ook wel ligamenten genoemd, ontstaat een krachtige sluiting van het bekken. Ondersteund vanuit de aanhechtende bil-, rug-, lies- en bekkenbodemspieren vormt het geheel de bekkenring (pelvis). De functie van de bekkenring is voornamelijk het dragen van onze romp en het overdragen van krachten van het boven- naar het onderlichaam en vise-versa. Wanneer de bekkenring uit balans raakt, kan bekkenpijn ontstaan.

Bekkenpijn symptomen:

  • Pijnklachten tijdens bewegen, plassen, ontlasten of vrijen.
  • Pijnklachten in het bekken(bodem)gebied (vaginale of scrotale pijn).
  • Pijnklachten in de bil, buik, liezen, SI-gewrichten (gewricht tussen het heiligbeen en de bekkenvleugel), stuit, schaambeen, heup of lage rugklachten of een combinatie hiervan.

Als bekkenpijn ontstaat door bijvoorbeeld een val, misstap, trauma, operatie, of overbelasting dan spreken we over acute bekkenpijn. Als klachten langer aanwezig zijn, kunnen ze complexer worden. Dit maakt het moeilijker om de oorzaak te achterhalen. We spreken dan van chronische bekkenpijn of het chronisch bekkenpijnsyndroom. Daarnaast kunnen andere ziektebeelden bekkenpijn veroorzaken.

Bekkenpijn zwangerschap

Rondom de zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Hierdoor kun je te maken krijgen met klachten rond het bekken- en bekkenbodemgebied zoals lage rug- en bekkenpijn. Deze klachten kunnen u erg beperken in het dagelijkse leven.

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn kan ontstaan doordat uw houding en manier van bewegen verandert. Dit komt door de groei van de baby en omdat uw buik- en bekkenbodemspieren en de banden rond de bekkengewrichten weker worden. Hierdoor wordt het moeilijker je buik- en bekkenbodemspieren goed aan te spannen en neemt de beweeglijkheid van het bekken toe.

Deze veranderingen zijn nodig voor de bevalling, maar het kan ook pijnklachten veroorzaken. Een goed gebruik en een goede conditie van de bekkenbodem-, buik- en rugspieren tijdens de zwangerschap helpen u klachten te voorkomen en fit te blijven.

Als u wat meer risico loopt op het krijgen van klachten rond het bekken- bekkenbodemgebied, dan is het verstandig extra alert te zijn op je bekkenbodem. Dit is bijvoorbeeld het geval als u al vóór uw zwangerschap bekkenpijn had of als u al een zware bevalling hebt gehad.

Lees hier meer over zwangerschapsgerelateerde klachten.
Lees hier meer over ZwangerFit® trainingen

Bekkenpijn na bevalling

De bekkenbodemspieren komen tijdens de persfase van de bevalling flink op rek te staan. Een goed gebruik van bekkenbodem-, buik- en rugspieren en het geleidelijk aan opbouwen van spierkracht en conditie draagt positief bij aan het herstelproces om weer fit worden.

De bekkenfysiotherapeut kan u helpen bekkenpijn te behandelen door bekkenbodemspiertraining, specifieke oefeningen voor je buik-, bekken- en rugspieren en leefstijladviezen op maat.

Bekkenpijn behandeling

Na het deskundig uitvragen van informatie en het uitvoeren van een gericht beweegonderzoek door een bekkenfysiotherapeut wordt, indien nodig in samenwerking met een manueel therapeut, sportfysiotherapeut en eventueel een ergotherapeut, een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan kan bestaan uit specifieke oefeningen en behandelmethoden.

Onze Bekkenfysiotherapeuten

Quirine van der Weide
Quirine van der Weide Bekkenfysiotherapeut & Seksuele counseling
BIG: 39065659804
Vera Heessen
Vera Heessen Bekkenfysiotherapeut
BIG: 99061939304

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom het Bekkencentrum

Daarom het Bekkencentrum

Specialistisch expertisecentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept in Nederland waar onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken met andere zorgverleners om u van de beste zorg te voorzien.

Persoonlijke aandacht

Bekken(bodem)klachten zijn vaak lastig en persoonlijk. Onze bekkenfysiotherapeuten doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag. 

Samenwerking met andere zorgverleners

Bij het Bekkencentrum werken we nauw samen met verschillende zorgverleners. Op deze manier bundelen we onze kennis en ervaring om u van kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen voorzien.