• Expertisecentrum
 • Persoonlijke aandacht
 • Bij u in de buurt

Ontlastingsklachten

Wanneer u last heeft van ontlastingsklachten, kan dit een grote invloed hebben op uw dagelijkse leven. Ontlastingklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen bij het verbeteren of verhelpen van uw ontlastingsklachten.

Ontlastingsklachten

Ontlastingsklachten of poepproblemen zijn voorkomende klachten bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Ontlastingsklachten worden vaak veroorzaakt door o.a. slechte gewoontes, leeftijd, bevallingen of operaties. De klachten ontstaan door problemen met de bekkenbodemspieren. Veel mensen die problemen hebben met ontlastingen, hebben ook vaak problemen met plassen en/of vrijen.

Afspraak maken

Veelvoorkomende ontlastingsklachten:

 • Ongewild verlies van ontlasting op momenten van activiteit;
 • Ongewild verlies van ontlasting bij plotselinge hevige aandrang;
 • Ongemerkt ongewild verlies van ontlasting;
 • Voortdurende (chronische) niet te onderdrukken aandrang om te poepen;
 • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (verstopping, obstipatie);
 • Aambeien of scheurtjes in de anus;
 • Pijn tijdens het, bij of voor, tijdens of na het ontlasten;
 • Ongewild verlies van windjes na ongemerkt verlies van ontlasting;
 • Buikpijn;
 • Problemen voor en na operaties.

Oorzaken van ontlastingsklachten

Ontlastingsklachten worden veroorzaakt door met name slechte gewoontes, leeftijd, hormonale veranderingen, bevallingen, trauma’s, ziekte, medicijnen en operaties. Hierdoor zijn de bekkenbodemspieren of te slap of te gespannen geworden. Veelvoorkomende ontlastingsproblemen zijn het moeizaam kwijt kunnen van ontlasting op het toilet enerzijds en het verliezen van ontlasting anderzijds. Mensen die problemen hebben met ontlasten, hebben ook vaak problemen met plassen en/of vrijen. Deze klachten hebben immers allemaal te maken met de bekkenbodemspieren.

Bij kinderen kunnen problemen met zindelijk worden hier een rol in spelen. U leest op deze pagina meer over kinderbekkenfysiotherapie.

Wat doet onze bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het trainen van de bekkenbodemspieren. U kunt bij ontlastingsklachten zowel te slappe als te gespannen bekkenbodemspieren hebben. Ook komt het voor dat de bekkenbodemspieren niet op het juiste moment het juiste doen. Dit noemen we een coördinatieprobleem. Naast het beïnvloeden van de bekkenbodemspieren kan de bekkenfysiotherapeut ook aan de slag gaan met uw buik (buikademhaling/buikmassage). Dit heeft een positieve invloed op de werking van de dikke darm en het ontspannen van de buikspieren. Daarnaast wordt er altijd aandacht besteed aan een gezond toiletgedrag.

Behandeling ontlastingsklachten

De bekkenfysiotherapeut zal na het deskundig uitvragen van informatie en het uitvoeren van een gericht beweegonderzoek een passend behandelplan opstellen. Dit behandelplan kan bestaan uit bijvoorbeeld oefeningen, massagetechnieken en het verbeteren van uw toiletgedrag. Ook vóór en na een operatie kan bekkenfysiotherapie zinvol zijn om het resultaat van de operatie te verbeteren. De huisarts, de bekkenfysiotherapeut en de MDL-arts/proctologisch chirurg/gynaecoloog werken nauw samen en helpen u om de beste behandelkeuze te maken.

 

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom het Bekkencentrum

Daarom het Bekkencentrum

Specialistisch expertisecentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept in Nederland waar onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken met andere zorgverleners om u van de beste zorg te voorzien.

Persoonlijke aandacht

Bekken(bodem)klachten zijn vaak lastig en persoonlijk. Onze bekkenfysiotherapeuten doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag. 

Samenwerking met andere zorgverleners

Bij het Bekkencentrum werken we nauw samen met verschillende zorgverleners. Op deze manier bundelen we onze kennis en ervaring om u van kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen voorzien.