• Expertisecentrum
  • Persoonlijke aandacht
  • Bij u in de buurt

Plasproblemen / Urine-incontinentie

Heeft u last van plasproblemen / urine-incontinentie? Dan kan de bekkenbodem hier een grote rol in spelen. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen met het achterhalen van de oorzaak van uw plasproblemen en gaat samen met u aan de slag om uw klachten te verminderen. 

Plasproblemen en urine-incontinentie

Wanneer u last heeft van plasproblemen of urine-incontinentie kunt u bij de bekkenfysiotherapeut van B-Fysic terecht. Wij kunnen u helpen bij het beperken en onder controle krijgen van klachten die bij plasproblemen komen kijken. Hoe wij u kunnen helpen leest u op deze pagina.

Afspraak maken

Wat zijn plasproblemen?

Plasproblemen zoals urine-incontinentie of erg vaak moeten plassen zien we bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Plasproblemen worden veroorzaakt door verkeerd aangeleerd plas- en/ of toiletgedrag, een te actieve blaas en/ of bekkenbodemspieren die te zwak of te gespannen zijn. Ook een verzakking van de blaas kan een oorzaak zijn voor urine-incontinentie. Bij vrouwen spelen zwangerschappen en bevallingen vaak een rol in het ontstaan van die klachten. Bij mannen betreft dit vaak prostaat problemen en prostaatoperaties. Ook kunnen stress en spanning een rol spelen. Plasproblemen hebben vaak een grote invloed op de kwaliteit van leven.

Veel voorkomende plasproblemen:

  • Urine-incontinentie bij verhoogde druk op de blaas, bijvoorbeeld bij niezen of tillen;
  • Urine-incontinentie bij plotselinge hevige drang om te plassen;
  • Vaak plassen;
  • Moeizaam plassen en/ of het gevoel van niet uit plassen;
  • Nadruppelen;
  • Pijnklachten voor, tijdens of na het plassen;
  • Vaak terugkerende blaasontsteking.

Urine-incontinentie

Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine en wordt onderverdeeld in drie typen. Stressincontinentie (ook wel inspannings-incontinentie genoemd) is het ongewenst verlies van urine tijdens buikdruk verhogende activiteiten, zoals hoesten, niezen en fysieke activiteiten. Bij urge-incontinentie (ook wel aandrang incontinentie genoemd) is er sprake van ongewenst urineverlies bij plotselinge hevige aandrang, welke niet kan worden onderdrukt. Een combinatie van zowel stress- als urge-incontinentie wordt mixed-incontinentie genoemd.

Wat kan een bekkenfysiotherapeut doen bij plasproblemen?

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij de behandeling van deze klachten. Na het deskundig uitvragen van informatie en het uitvoeren van een gericht beweegonderzoek door een bekkenfysiotherapeut wordt een behandelplan opgesteld. Samen met u kijkt de bekkenfysiotherapeut naar uw plas- en toiletgedrag. Hierbij gaat u onder begeleiding aan de slag met bekkenbodemoefeningen (incontinentie oefeningen) en het leren beheersen van uw blaas. Bij urine-incontinentie is bekkenfysiotherapie de eerste therapie keuze, indien nodig in combinatie met medicijnen. Deze aanpak is vaak succesvol in het verminderen van uw urineverlies.

Wordt de behandeling vergoed?

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. De behandeling van urine-incontinentie wordt in sommige gevallen vergoed uit de basisverzekering, hiervoor is een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Vergoedingen uit de basisverzekering maken een aanspraak op uw eigen risico.
Wilt u zeker weten dat uw behandeling vergoedt wordt vanuit de basisverzekering, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Meer informatie over onze tarieven vindt u op deze pagina.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom het Bekkencentrum

Daarom het Bekkencentrum

Specialistisch expertisecentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept in Nederland waar onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken met andere zorgverleners om u van de beste zorg te voorzien.

Persoonlijke aandacht

Bekken(bodem)klachten zijn vaak lastig en persoonlijk. Onze bekkenfysiotherapeuten doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag. 

Samenwerking met andere zorgverleners

Bij het Bekkencentrum werken we nauw samen met verschillende zorgverleners. Op deze manier bundelen we onze kennis en ervaring om u van kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen voorzien.