Vaak wordt er bij bekkenbodemklachten aan zwangere vrouwen gedacht, maar wist u dat mannen ook bekkenbodemspieren hebben?
De bekkenbodem is een spier die loopt van het schaambot aan de voorzijde, naar de stuit aan de achterzijde en tussen de twee zitbotten in. De bekkenbodemspieren werken mee aan het afsluiten en openen van de plasbuis en anus en zijn dus belangrijk bij het plassen en ontlasten. Daarnaast is deze spier belangrijk bij seksuele functies (zoals erectie, orgasme). Ook zorgt de bekkenbodemspier voor steun en stevigheid in de lage rug en het bekken.
De bekkenbodemspieren bij mannen kunnen verzwakt, gespannen of overactief zijn, wat kan leiden tot verschillende klachten. Enkele veelvoorkomende bekkenbodemklachten bij mannen zijn:
Erectieproblemen: Erectieproblemen kunnen het gevolg zijn van een verzwakte bekkenbodem. De bekkenbodem speelt namelijk een belangrijke rol bij het krijgen en behouden van een erectie.
Pijn in de bekkenregio: Een gespannen of overactieve bekkenbodem kan leiden tot pijn in de bekkenregio. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in pijn tijdens het zitten, pijn tijdens het vrijen of pijn in de onderrug.
Urine-incontinentie: Een verzwakte bekkenbodem kan leiden tot urine-incontinentie. Dit houdt in dat er ongewild urineverlies optreedt.
Verstopping: Een gespannen bekkenbodem kan de stoelgang bemoeilijken en leiden tot verstopping.
Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar voor bekkenbodemklachten bij mannen. Deze behandelingen zijn afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten en kunnen onder meer bestaan uit bekkenfysiotherapie, medicatie, biofeedback of een operatie.
Bekkenfysiotherapie is een belangrijke behandelvorm bij bekkenbodemklachten. De bekkenfysiotherapeut zal bepalen wat uw klacht is aan de hand van een lichamelijk onderzoek gericht op de buik, bekken- en bekkenbodemfunctie. Daarna zal er een behandelplan opgesteld worden en zal u adviezen en oefeningen meekrijgen. Vaak wordt er ook met biofeedback / MAPLe probe gewerkt, dit geeft veel visueel inzicht wat goed helpt bij uw klachten. Ook kan de bekkenfysiotherapeut adviseren over een goede houding en de positieve invloed van een gezonde levensstijl op bekkenbodemklachten.
Het is belangrijk om bekkenbodemklachten serieus te nemen en op tijd professionele hulp te zoeken. Een onbehandelde bekkenbodemklacht kan leiden tot verdere complicaties en kan de kwaliteit van leven aanzienlijk verminderen.