• Expertisecentrum
  • Persoonlijke aandacht
  • Bij u in de buurt

Wat is endometriose?

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies, dat normaal alleen in de baarmoeder groeit, zich buiten de baarmoeder begint te ontwikkelen. Dit kan voorkomen in de bekkenorganen, zoals de eierstokken, eileiders, de baarmoederhals, of de darmen. Het weefsel groeit en krimpt met de menstruatiecyclus, waardoor het bloed en andere weefselresten zich ophopen in de omgeving. Dit kan leiden tot pijnlijke ontstekingen, littekenvorming, verklevingen, en in sommige gevallen zelfs tot onvruchtbaarheid.

De exacte oorzaken van endometriose zijn niet volledig begrepen, maar het lijkt vaker voor te komen bij vrouwen met een familiegeschiedenis van de aandoening. De symptomen van endometriose kunnen variëren van lichte tot zeer ernstige pijn in het bekkengebied, pijnlijke menstruatie, pijn bij het vrijen, of problemen met de darmen of blaas. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, waaronder pijnstillers, hormonale therapieën, chirurgie, en bekkenfysiotherapie. Het is belangrijk om met een arts te praten over de behandelingsopties voor endometriose en hoe de symptomen te beheren.

Symptomen van endometriose

De symptomen van endometriose kunnen zeer variëren. De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn:

  1. Bekkenpijn / Rugpijn: Dit is de meest voorkomende klacht bij vrouwen met endometriose. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan soms verergeren tijdens de menstruatie.

  2. Pijnlijke menstruatie: Vrouwen met endometriose kunnen last hebben van zeer pijnlijke menstruaties die gepaard gaan met krampen en buikpijn.

  3. Pijn bij het vrijen: Endometriose kan leiden tot pijnlijke geslachtsgemeenschap, wat kan leiden tot angst of spanning in de relatie.

  4. Onvruchtbaarheid: Bij sommige vrouwen kan endometriose leiden tot verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid.

  5. Problemen met de darmen of blaas: Endometriose kan leiden tot problemen met de darmen of blaas, zoals pijn bij het plassen of ontlasten.

Herkent u een of meerdere klachten bij uzelf? Neem dan contact op met uw huisarts en kijk voor meer informatie op https://www.endometriose.nl/.

U kunt ook een test doen op https://ongewoonongesteld.nl/zelftest/.

Bekkenfysiotherapie bij endometriose

Bekkenfysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor vrouwen met endometriose. Endometriose kan leiden tot bekkenpijn, pijnlijke geslachtsgemeenschap en problemen met de stoelgang of blaas. Bekkenfysiotherapie kan helpen de spieren en zenuwen in het bekkengebied te ontspannen en te versterken, wat kan leiden tot vermindering van pijn en verbetering van de functie van de blaas en darmen. De behandeling omvat vaak oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken en te ontspannen, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Samen met andere behandelingen kan bekkenfysiotherapie helpen bij het beheren van symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor vrouwen met endometriose.