• Expertisecentrum
  • Persoonlijke aandacht
  • Bij u in de buurt

Gespannen bekkenbodem

Een gespannen bekkenbodem kan leiden tot verschillende klachten, zoals o.a. pijn tijdens seks, moeite met plassen of rugpijn. Veel mensen weten niet dat ze een gespannen bekkenbodem hebben en hoe ze dit kunnen verbeteren. Op deze pagina ontdekt u hoe u een gespannen bekkenbodem herkent en wat u er zelf aan kunt doen.

Een gespannen bekkenbodem kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, spanning of trauma. Ook zwangerschap, bevalling en menopauze kunnen een gespannen bekkenbodem veroorzaken. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en actie te ondernemen om de klachten te verminderen. Er zijn verschillende oefeningen en technieken die u zelf kunt toepassen om de spieren te ontspannen, zoals bekkenbodemoefeningen, stretching en ademhalingsoefeningen.

Als de klachten aanhouden, is het verstandig om een specialist zoals een bekkenfysiotherapeut te raadplegen. Een bekkenfysiotherapeut kan de spieren gericht behandelen om de klachten te verminderen. Ook kan hij of zij advies geven over het aanpassen van uw levensstijl en het gebruik van hulpmiddelen, zoals bekkenbodemtrainers. 

Symptomen gespannen bekkenbodem 

Een gespannen bekkenbodem kan leiden tot verschillende symptomen. Sommige mensen hebben alleen pijn in het bekkengebied, terwijl anderen ook problemen hebben met plassen, ontlasting en seksuele activiteit. Andere veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijn in de onderbuik, rond de geslachtsorganen of de anus
  • Pijn tijdens seks
  • Aanhoudende druk in het bekkengebied
  • Problemen met plassen, zoals een moeilijke start, zwakke straal, frequent urineren of dringend moeten plassen
  • Problemen met ontlasting, zoals verstopping, diarree of incontinentie
  • Rugpijn

Wat kunt u zelf doen aan een gespannen bekkenbodem?

Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunnen helpen om de spieren in de bekkenbodem te ontspannen. Hier zijn enkele suggesties:

Doe bekkenbodemoefeningen

Bekkenbodemoefeningen zijn oefeningen die specifiek gericht zijn op het versterken en ontspannen van de spieren in de bekkenbodem. Het is belangrijk om deze oefeningen correct uit te voeren om het gewenste effect te bereiken. U kunt hiervoor de Bekkenbodem app downloaden. Ook zijn er verschillende video's te vinden op Youtube. Wilt u begeleid worden bij het vinden van de juiste oefeningen en hoe u deze op de juiste manier uitvoert? Maak dan een afspraak bij een van onze bekkenfysiotherapeuten

Op deze pagina vindt u 3 oefeningen die onze bekkenfysiotherapeuten aanraden bij een gespannen bekkenbodem.

Stretching

Stretching kan helpen om de spieren in het bekkengebied te ontspannen. Enkele eenvoudige stretchoefeningen die u kunt proberen zijn bijvoorbeeld het op elkaar laten vallen van de knieën terwijl u op uw rug ligt en het langzaam oprekken van de spieren door een been te strekken terwijl u op uw rug ligt. U vindt meer van dit soort strech oefeningen in de Bekkenbodem app.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om het lichaam te ontspannen en stress te verminderen, wat kan bijdragen aan een gespannen bekkenbodem. Probeer diep in te ademen en langzaam uit te ademen terwijl u zich concentreert op het ontspannen van uw bekkenbodemspieren.

Bekkenfysiotherapie bij een gespannen bekkenbodem

Een bekkenfysiotherapeut is een specialist op het gebied van de bekkenbodem. Als u last heeft van een gespannen bekkenbodem, kan een bekkenfysiotherapeut u helpen om de spieren te ontspannen. Bij de behandeling van een gespannen bekkenbodem zal de fysiotherapeut eerst een uitgebreid intakegesprek met u voeren om uw klachten in kaart te brengen. Daarna zal de fysiotherapeut een lichamelijk onderzoek doen om de spanning in de bekkenbodem vast te stellen.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal de bekkenfysiotherapeut een behandelplan opstellen. Dit behandelplan kan bestaan uit verschillende behandelmethoden, zoals manuele therapie, biofeedback, bekkenbodemtraining en ontspanningsoefeningen. De therapie kan ook gericht zijn op het aanpassen van uw houding en het verbeteren van uw dagelijkse bewegingspatroon.

Tijdens de behandeling zal de bekkenfysiotherapeut u begeleiden en ondersteunen om de spieren in de bekkenbodem te ontspannen. De fysiotherapeut zal u ook advies geven over hoe u uw levensstijl kunt aanpassen om de klachten te verminderen. Dit kan onder andere inhouden dat u meer beweegt, gezonder eet en beter slaapt.

Over het algemeen duurt een behandeling bij een bekkenfysiotherapeut enkele maanden. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst van uw klachten en de mate van spanning in uw bekkenbodem. Na de behandelingen zult u merken dat de klachten zijn verminderd en dat u beter in staat bent om de spieren in uw bekkenbodem te ontspannen.

Afspraak maken

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons contactformulier in te vullen. Of bereik ons telefonisch op werkdagen tussen 08:00 en 17:00.

Daarom het Bekkencentrum

Daarom het Bekkencentrum

Specialistisch expertisecentrum

Het Bekkencentrum is een uniek concept in Nederland waar onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten nauw samenwerken met andere zorgverleners om u van de beste zorg te voorzien.

Persoonlijke aandacht

Bekken(bodem)klachten zijn vaak lastig en persoonlijk. Onze bekkenfysiotherapeuten doen er alles aan om u op uw gemak te stellen en zo goed mogelijk te helpen bij uw zorgvraag. 

Samenwerking met andere zorgverleners

Bij het Bekkencentrum werken we nauw samen met verschillende zorgverleners. Op deze manier bundelen we onze kennis en ervaring om u van kwalitatief hoogstaande zorg te kunnen voorzien.