• Expertisecentrum
 • Persoonlijke aandacht
 • Bij u in de buurt

Wat is een verzakking?

In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen een operatie voor een verzakking. Een verzakking of prolaps (de medische term) is een verzamelnaam voor het verzakken van een of meerdere organen en steunweefsels in het bekkenbodemgebied. De blaas, de baarmoeder en de endeldarm worden met een aantal banden op hun plaats gehouden. Deze organen worden ook ondersteund door de bekkenbodemspieren. Als de banden en spieren niet sterk genoeg zijn, kunnen de organen in meer of mindere mate naar buiten komen, dit heet een verzakking.

Er kan één orgaan verzakt zijn, maar het komt ook voor dat meerdere organen verzakt zijn. Zoals een verzakking van de blaas en/of plasbuis (dit is de voorwand van de vagina), de baarmoeder en/of vaginatop, de endeldarm (dit is de achterwand van de vagina). Combinaties zijn ook mogelijk.

De symptomen van een verzakking

De sympotomen van een verzakking hangen af van welk orgaan er verzakt is. Zo kunt u bij de verzakking van de baarmoeder o.a. last hebben van een zwaar en vermoeid gevoel in de bekkenbodem en/of onderbuik, alsof er een bal uit de vagina drukt. Bij verzakkingsklachten aan de blaas kunt u o.a. last hebben van extreem veel plassen, vaak terugkerende blaasontsteking en/of incontinentie. Vaak gaan deze klachten ook gepaard met het gevoel alsof er iets naar buiten komt bij uw vagina. 

Verzakking baarmoeder

Door het verzakking van de baarmoeder, wordt ook de vagina-voorwand en de vagina-achterwandmee naar beneden getrokken.

Verzakkingsklachten geven last van een zwaar en vermoeid gevoel in de bekkenbodem en/of onderbuik, alsof er een bal uit de vagina drukt. Daarnaast kunt u last hebben van lage rugpijn, of vermoeid gevoel in de onderrug.

U kunt ook hinder ervaren met plassen (moeizaam (uit)plassen, urineverlies), ontlasting (moeizaam poepen, de ontlasting komt er niet makkelijk uit – u moet meehelpen) en/of seksualiteit (wijd-verminderd gevoel, gevoel dat verzakking in de weg zit). Dit kan uw kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden.

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een verzakking van de baarmoeder:

  • zware bevalling (flink ingescheurd, lang persen, grote baby)
  • meerdere bevallingen
  • zwaar lichamelijk werk
  • als het in de familie voorkomt (zwakte van bindweefsel)

Verzakking blaas

Zoals te zien op de afbeelding hierboven zakken bij een blaasverzakking zowel de vagina als de blaas naar buiten. Door de verzakking kunt u het gevoel hebben dat er een bal naar buiten duwt ter hoogte van de vagina. Een verzakking van de blaas kan veel gevolgen hebben voor uw dagelijkse leven. 

U kunt klachten ervaren zoals: 

 • Pijn in het bekkengebied / onderbuik / lage rug
 • Moeite met plassen en incontinentie
 • Terugkerende blaasontsteking doordat u de blaas niet leegplast
 • Pijn bij het vrijen

Ik denk dat ik een verzakking heb, wat nu? 

In het volgende blog geven onze bekkenfysiotherapeuten uitleg over wat u kunt doen wanneer u verzakkingsklachten vermoed of heeft.

Lees hier verder. 

Verzakkingsklachten uitgelegd. 

In de onderstaande video wordt er op op een heldere manier uitgelegd wat verzakkingsklachten zijn.