• Expertisecentrum
  • Persoonlijke aandacht
  • Bij u in de buurt

Ik denk dat ik een verzakking heb, wat nu? 

Heeft u ons vorige blog gezien / gelezen, en denkt u dat u verzakking heeft?

Als u last heeft van verzakkingsklachten, is het belangrijk om naar uw huisarts te gaan of een afspraak te maken bij de bekkenfysiotherapeut voor een diagnose en behandelingsopties. Hieronder volgen enkele stappen die je kunt nemen om de symptomen van een verzakking te verlichten en te voorkomen dat deze erger worden:

Neem contact met ons op

Tips voor het verminderen van verzakkingsklachten


1. Bekkenbodem oefeningen

De bekkenbodem is een groep spieren die zich onder de baarmoeder, blaas en darmen bevindt en die deze organen ondersteunt. Door regelmatig bekkenbodemoefeningen te doen, kun je de bekkenbodemspieren versterken en de symptomen van een verzakking verminderen.

Speciaal hiervoor is een app ontwikkeld waarmee u verschillende oefeningen kunt doen. De app is gratis te downloaden voor zowel Apple als Android. 

Download de bekkenbodemapp gratis

Ga naar: Oefen met Bekkenfysio

Stel in op: 

  • Langzame oefeningen: 10 herhalingen, 5sec aanspantijd, 10sec ontspantijd
  • Snelle oefeningen: 10 herhalingen

Probeer dit elke dag eens te doen, 7 dagen lang! U kunt de bekkenbodemspieren zowel in lig, zit als stand oefenen.

Lukt het niet of heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

2. Vermijd zware lasten tillen

Het tillen van zware voorwerpen kan de druk op de bekkenbodem vergroten en de symptomen van een verzakking verergeren. Probeer daarom zware voorwerpen te vermijden of gebruik een hulpmiddel om ze te tillen.

3. Behoud een gezond gewicht

Overgewicht kan de druk op de bekkenbodem vergroten en de symptomen van een verzakking verergeren. Door een gezond gewicht te behouden, kun je de druk op de bekkenbodem verminderen en de symptomen verminderen.

4. Bespreek opties voor de behandeling van verzakking

Als de symptomen van een verzakking ernstig zijn, kan een arts verschillende behandelingsopties aanbevelen, waaronder fysiotherapie, medicatie of chirurgie. Het is belangrijk om met een arts te praten over de verschillende opties en de risico's en voordelen van elke behandeling te bespreken.

5. Praat met een therapeut of counselor

Het ervaren van een verzakking kan psychologische stress veroorzaken. Praat met een therapeut of counselor om te leren omgaan met de emotionele gevolgen van een verzakking en de invloed ervan op het dagelijks leven.

Het is belangrijk om te onthouden dat een verzakking een veel voorkomend probleem is bij vrouwen en dat er verschillende behandelingsopties beschikbaar zijn. Door het nemen van de bovenstaande stappen en het werken met een zorgverlener, kun je de symptomen van een verzakking verminderen en je kwaliteit van leven verbeteren.

Nog een aantal andere tips:

  • Ga 10-15min liggen op de rug (evt. met kussen onder de billen), dit veranderd de druk op uw bekkenorganen
  • Niet persen op de wc en niet te lang op de wc blijven zitten
  • Zorg voor soepele stoelgang en een goede toilethouding (vezels, drinken, krukje op de wc)
  • Zorg voor goede spierkracht van uw bekkenbodemspieren
  • Voor het hoesten / niezen: eerst uw bekkenbodemspieren aanspannen
  • Probeer tijdens het tillen uw bekkenbodemspieren aan te spannen en goed door te ademen / uitblazen. Dit vermindert druk op uw bekken.