Bekkenfysiotherapie, soms ook wel bekkenbodem fysiotherapie genoemd, is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zo'n 30 jaar geleden is ontstaan vanuit de zwangerschapsgymnastiek. Sinds 2005 wordt bekkenfysiotherapie erkend als een officiele specialisatie binnen de fysiotherapie die zich naast zwangerschapsklachten ook richt op klachten zoals;
Tijdens de themamaand Bekkenfysiotherapie gaan onze bekkenfysiotherapeuten dieper in op een aantal onderwerpen die voor veel patiënten spelen.
Wij zetten de onderwerpen voor u op een rijtje:
Poepen, drukken, de grote boodschap doen. Iedereen doet het. Maar wat als je problemen ervaart bij dit dagelijkse / wekelijkse ritueel? Vaak vinden we het lastig om over dit onderwerp te spreken, daarom geven onze bekkenfysiotherapeuten graag wat meer informatie over hoe je er zelf achter komt of je problemen hebt met je ontlasting.
Je kunt bij ontlastingsproblemen denken aan:
Lees verder over dit onderwerp in ons blog: "Problemen met ontlasting".
Een verzakking of prolaps is een verzamelnaam voor het verzaken van een of meerdere organen en steunweefsels in het bekkenbodemgebied. Verzakkingen worden o.a. veroorzaakt door slappe bekkenbodemspieren en banden. Organen die kunnen verzakken zijn o.a. de blaas, baarmoeder en de endeldarm. Verzakkingen kunnen zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomen.
Onze bekkenfysiotherapeuten gaan in hun blog verder in op de oorzaken en gevolgen van een verzakking, geven tips over hoe je een verzakking kan voorkomen en wat je kan doen wanneer je vermoed dat je zelf een verzakking hebt.
Vaak wordt er alleen aan klachten tijdens de zwangerschap gedacht als men spreekt over bekkenbodem klachten. Maar wist u dat mannen ook bekkenbodemklachten kunnen krijgen?
Mannen hebben namelijk, net als vrouwen, bekkenbodemspieren. Deze spieren hebben bij mannen invloed op het openen en sluiten van de plasbuis en anus. Het is dus belangrijk dat deze spieren goed functioneren om klachten zoals incontinentie of ontlastingsproblemen te voorkomen. Daarnaast spelen de bekkenbodemspieren ook een belangrijke rol in de stabiliteit van de lage rug en bekken.
Veel voorkomende bekkenbodemklachten bij mannen zijn:
Meer weten over bekkenbodem klachten bij mannen? Lees ons blog: "Mannen hebben ook een bekkenbodem".
Endometriose is een aandoening die bij zo'n 10% van de vrouwen tijdens de vruchtbare leeftijd voorkomt. Bij endometriose is er sprake van abnormaal weefsel buiten de baarmoederholte die tijdens iedere menstruatiecyclus voor ontstekingsreacties en verlitteking zorgt. Endometriose is te herkennen aan de volgende klachten tijdens de menstruatie:
Het is belangrijk dat endometriose in een vroeg stadium wordt ontdekt om enstige klachten en onvruchtbaarheid te voorkomen.
Lees meer over endometriose en hoe je jezelf kan testen op deze pagina.
Pijn tijdens het vrijen komt helaas vaak voor, maar is niet normaal! 1 op de 10 vrouwen in Nederland heeft altijd pijn tijdens het vrijen. Bij jonge vrouwen tussen de 18 en 25 jaar is dit zelfs 1 op de 5! Pijnklachten tijdens het vrijen worden vaak veroorzaakt door onvoldoende opwinding, een gespannen bekkenbodem of huidproblemen. Ook kan een medische reden ten grondslag liggen aan pijnklachten.
Bekkenfysiotherapeuten zien veel patiënten met bovenstaande klachten. Ook hebben we therapeuten die zich gespecialiseerd hebben in seksuele counseling.
Lees hier meer over op deze pagina
Rondom de zwangerschap verandert er veel in uw lichaam. Hierdoor kunt u te maken krijgen met zwangerschapsklachten rond het bekken- en bekkenbodemgebied zoals lage rug- en bekkenpijn, ongewenst verlies van urine, windjes of ontlasting, vaak moeten plassen, obstipatie, verzakkingsklachten en klachten bij vrijen. Deze zwangerschapsklachten kunnen u erg beperken in uw dagelijkse leven.
Bent u op zoek naar oefeningen voor de bekkenbodem? Onze bekkenfysiotherapeut geeft u een aantal simpele oefeningen die u thuis kunt doen. De oefeningen zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen.
U vind bekkenbodem oefeningen op deze pagina.